Kwetsbare managers, krachtige leiders

Kwetsbare managers, krachtige leiders

Nog niet zo geleden was het KRO programma ‘Uit de kast” op TV te zien. Een programma waarin Arie Boomsma jonge homo's en lesbiennes volgt bij hun coming out. Een worsteling om uit te komen voor je ware identiteit.

Zo was er de puber Daan die zijn voetbalteam wilde vertellen dat hij homo was. Het voetbalteam was voor Daan niet alleen een groep vrienden waar hij een balletje mee trapte, hij ging ook regelmatig een biertje met ze drinken, achter de meisjes aan en spraken over van alles en nog wat. Uiteraard werd er ook wel eens over homo’s gesproken en dat was niet altijd even respectvol. Het was duidelijk dat Daan zich in al die situaties niet prettig voelde. Hij moest continu liegen om zijn ware aard niet te onthullen. Zijn angst voor de reacties van zijn vrienden was groot. Bang om uit de groep verstoten te worden. Hoe verbazingwekkend was de reactie van zijn vrienden nadat hij het daadwerkelijk had verteld. Een aantal zagen het niet aankomen, een aantal had het wel verwacht en bijna zonder uitzondering was de reactie positief. Mooi was te zien hoe groot de opluchting bij Daan was, hoe hij opbloeide en weer zichzelf kon zijn.

De management caroussel

In de meer persoonlijke gesprekken die ik met managers heb, hebben de meeste de behoefte aan meer tijd met hun mensen. Beter contact, meer op de hoogte zijn wat hen bezighoudt en meer tijd vrijmaken om ze te helpen waar ze ondersteuning nodig hebben. De managers voelen zich gevangen in een continu draaiende carrousel van meetings, reageren op onverwachte gebeurtenissen en opgelegde druk van bovenaf. Vaak hoor ik de opvallende uitspraak ‘ik heb geen tijd om mijn echte werk te doen’. 
Sommigen hebben het lef om uit deze draaimolen te stappen, weinigen zijn in staat om de carrousel even stil te zetten en een andere tempo te geven, de meesten blijven zitten en worden soms letterlijk tureluurs. Draaien door en haken volledig af.
Ik denk bij vele managers ook Daans angst te herkennen. Angst voor de reactie van de groep, angst om uit de groep gezet te worden. Enerzijds een grote behoefte om jezelf te zijn en anderzijds niet dat durven te doen wat nodig is om uit die bedrukkende situatie te komen.

Krachtig leiden

Wat voor Daan geldt, geldt ook voor managers en eigenlijk iedereen die in een werksituatie zit waar je niet jezelf bent. Spreek jezelf uit en laat je verrassen door je omgeving. Eén ding weet ik zeker, je zal merken dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Niet alleen je naaste collega’s, ook je ‘baas’. En samen kan je aan de slag om die carrousel een ander tempo te laten draaien en meer tijd vrij te maken voor jezelf en elkaar. Niet meer vanuit angst managen, maar vanuit kracht de organisatie leiding geven. Samen gaan voor het succes, ieder vanuit zijn eigen talent dat er mag zijn.