Voorop komen, voorop blijven!

Voorop komen, voorop blijven!

De titel zullen veel topsporters herkennen als dé uitdaging voor hun sportcarrière. In het begin ben je vooral bezig je te ontwikkelen, beter en sterker te worden, tegenslagen te verwerken, focussen en te knokken. Een zeer klein groep haalt na een vaak lange en moeilijke weg de geambieerde positie.

Focussen en knokken

Sommigen komen er snel omdat hun talent ver boven de anderen uitsteekt, anderen moeten het vooral hebben van hun doorzettingsvermogen. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is de ambitie om die positie te bereiken en de uitdaging om de positie te behouden.

Voor organisaties is het niet veel anders. Sommige nieuwe organisaties hebben een uniek aanbod en bereiken binnen de kortste tijd een leidende marktpositie. Kijk naar de Google die met hun zoekmachine ver boven de anderen uitstak en binnen een paar jaar ‘de standaard’ is geworden. Andere organisaties, zijn niet zo uniek in hun aanbod, maar hebben toch een koppositie bereikt door zich op een andere manier te onderscheiden. Kijk naar een Microsoft die in de jaren 80 één van de vele leveranciers van personal computers was. Ze hadden geen bijzonder productaanbod, in tegenstelling tot onder andere Apple dat met de MacIntosh technisch ver vooruit liep. Uiteindelijk hebben ze de koppositie weten te pakken in de PC-markt en toen andere partijen dreigend dichtbij kwamen (HP, Dell, Apple,..) veranderd naar een leverancier van PC software (Windows en Office). Dus de koppositie bereikt en behouden door hard te blijven werken, continu scherp te zijn en meerdere paden bewandelen.

Aan de top begint het pas echt

Wat je vaak hoort en ziet bij de ‘Sven Kramers’, ‘Roger Federers’, ‘Alberto Contadors’ en ‘Epke Zonderlands’ van deze wereld, is dat het niet vanzelfsprekend is dat je ook voor langere tijd op die koppositie blijft. Dan begint het pas echt. Nadal en Kramer hebben in hun jonge jaren met krachten gesmeten en lijken nu de tol te betalen. Federer is op een leeftijd gekomen dat het steeds moeilijker wordt om nog mee te doen om de koppositie. Contador heeft dit jaar de Ronde van Italië gewonnen, maar heeft het op dit moment zwaar in de Tour.

Ook voor organisaties aan de top is het niet vanzelfsprekend dat zij ook aan die top blijven. Kijk naar de alom bekende voorbeelden van Kodak en Nokia. Organisaties die wereldwijd marktleider werden maar niet in staat waren om mee te gaan in een veranderende omgeving. Waar Kodak de ontwikkeling van de digitale fotografie volledig onderschatte, sloeg Nokia de plank mis met de smartphones. Wat het voor Nokia nog zuurder maakte is dat het jarenlang als voorbeeld van de wendbare organisatie werd genoemd. Van producent van houtpulp naar rubberfabrikant, naar mobiele telefoons. Ook hier geldt: successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Met 2 vingers in de neus lukt het niet meer

Als organisatie zal je dus altijd scherp moeten zijn en blijven op waar je heen gaat, waar je staat en wat er om je heen gebeurt. Ondernemen met 2 vingers in de neus is er in deze dynamische maatschappij en economie niet meer bij. Zoals ook voor een topsporter is het van belang je ambitie scherp te hebben. Wat wil je bereiken en wat vindt je daarbij belangrijk? De grootste, de beste, de slimste, de leukste, de snelste. Het maakt niet uit, als je maar weet wat je wil bereiken en waarom je dat wilt. Dan weet je waar je energie in moeten stoppen en vooral ook waarin dus niet.

Talent én ambitie

Vanuit de VeranderBende zijn we er van overtuigd dat de basis voor het gewenste succes van een organisatie ligt in het verbinden van talent én ambitie van vakmensen met de ambitie van de organisatie. Zoals een groot talent én een scherpe ambitie werkt voor een individuele sporter of sportteam, werkt dat ook voor de mensen in een organisatie. Voor de organisatie is het van belang dat ze de mensen selecteren die het talent hebben dat de organisatie nodig heeft. Voor deze vakmensen is het van belang dat er een duidelijk organisatieambitie is waar ze zelf achterstaan en die ze richting geeft in hun werkzaamheden. Zodat ze ervoor kunnen en willen gaan als een topsporter.

Wat mag je van de VeranderBende verwachten?

Sinds 1 juli 2015 zijn we als VeranderBende actief. Koplopers in andere manieren van organiseren, sturen, samenwerken en ontwikkelen. We bundelen onze krachten om samen met meer impact organisaties te helpen hun geambieerde koppositie te bereiken en vast te houden. Op de site vindt je een overzicht van wat we doen (‘Diensten’) en hoe we dat doen (‘Aanpak’). Regelmatig verschijnen er ook inspirerende blogs en interessant nieuws rondom onze diensten en de thema’s waar we organisaties mee helpen. We hopen je regelmatig terug te zien op onze site of in real life.

Tot snel.